Sunday, February 24, 2013

Ännu en bulgursallad















Det här är en lättlagad, god och mättande bulgursallad som liknar både  den turkiska salladen kisir och en libanesisk tabbouleh. Vi käkade den i rullar av bröd, sallad, grillad kyckling och hummus och som tillbehör till lammfärsjärpar (så åt vi den dagen efter).

Gör man salladen på den finmalda sorten bulgur (köftelik) behöver man inte koka bulguren. Jag har läst mig till att en äkta kisir ska innehålla salladslök och granatäppelsirap också men här körde jag i vanlig gul lök, tomatpuré och citron.

2 dl bulgur köftelik
1 gul lök
knappt 1 dl tomatpuré
1-2  msk ajvar
saft av 1/2 citron eller efter smak
salt och peppar efter smak
ev. lite cayennepeppar eller chiliflingor t.ex.
drygt 1 dl hackad persilja
1 halv gurka
1 tomat
olivolja

Slå  upp bulguren i en skål. Koka upp vatten (smidigt i vattenkokare t.ex. ). Slå det heta vattnet över bulguren och täck med en handduk och en tallrik och låt den dra i ca 30 minuter. Hacka löken fint. Fräs den sedan tillsammans med tomatpuré och ajvar  och generöst med olivolja tills löken mjuknat. Ställ åt sidan och låt svalna lite medan du tärnar gurkan och tomaten fint. Hacka persiljan. Mojsa sedan ihop grynen med tomatröran. Här blir det bäst om man vågar ta händerna till hjälp. Det ska vara ordentligt blandat.  Rör sedan ned gurkan och tomaten.  Smaka av med peppar och salt,  ev. lite chili och citronsaften (Här tillsätter du även salladslök och granatäppelsirap, ca 1 msk om du vill få en mer turkisk touch) . Avsluta med att röra ned rikligt med hackad persilja.

No comments: