Tuesday, October 23, 2007

Dal och grönsaksfyllda parathas

Om man vill laga riktigt god och smakrik vegetarisk mat är det indiska köket en guldgruva att ösa ur. Aromatiska kryddor, ingefära och vitlök gör en enkel linsgryta till en riktigt festmåltid. I Indien kallas linsgryta just dal vilket syftar på huvudingrediensen linser (eller någon annan sorts skalade baljväxter t.ex. channa dal som är en sort kluvna kikärtor). Chapati är det goda stekpannebrödet man äter linsröran med och en matigare variant av detta bröd är parathan som helt enkelt är en chapati fylld med grönsaker. Nedan följer ett recept på Gobi Paratha (blomkålsfyllda bröd) men fyllningarna kan varieras i det oändliga: morot, stekt lök, kokt potatis - det mesta funkar. dalreceptet kommer ursprungligen från en artikel i DN men har modifierats en aning.

Dal - indisk linsgryta
2½ dl röda linser
2 tomater
6 dl vatten (ev. mer)

Kryddblandning:
½ dl olja
1 tsk hela spiskumminfrön
1 tsk brunt senapsfrö
1 stor röd lök, finhackad
3-6 finhackade vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära
½ tsk gurkmeja
1 grön chili eller efter smak
hackad koriander
salt efter smak

Skölj linserna väl och koka dem sedan med tomaterna och vattnet til linserna är mjuka, ca tio minuter. hacka vitlöken, löken och ingefäran fint. Hetta sedan upp olja i en panna och stek spiskummin och senapsfrö i denna till de börjar knäppa. Sänk värmen och stek sedan löken,vitlöken, ingefäran och gurkmejan. Tillsätt sedan hackad chili och hackad koriander. Blanda ned kryddblandningen i linserna och låt det hela koka ihop under ca fem minuter. Smaka av och salt och strö eventuellt över lite mer hackad koriander.

Gobi Paratha - Blomkålsfyllda bröd
Deg:
2 dl vetemjöl
1 dl vetekli
1 dl grahamsmjöl
1 3/4 dl vatten
ev. 1 msk olja

Fyllning:
1½ dl riven blomkål
2 tsk hackad ingefära
1 klyfta riven vitlök
1 tsk salt
1 tsk garam masala (det glömde jag men det blir godare med)
1 msk olja

knappt 50 g smält smör

Blanda alla ingredienserna till degen noga och knåda den rejält i 5-10 minuter. Här kan man ta i. Detta är den perfekta maten att laga en dag om man behöver få ut sina aggressioner! Ge degen en omgång, gärna med knytnäven - det mår den bara bra av. Låt den sedan vila en timma i kylen. Under tiden river du blomkålen grovt, hacka ingefäran fitn och riv eller hacka också vitlöken. Stek sedan grönsakerna och kryddorna i lite olja till blomkålen mjuknat en aning men ändå har tuggmotstånd kvar. Ställ åt sidan. Dela nu degen i 10 bitar. (Om du väljer att göra bröd utan fyllning räcker degen till ca 15 bröd men om du vill fylla dem går det åt lite mer deg för att bröden ska hålla ihop.) Nu finns det två sätt att baka ut parathan på. Proffsen kavlar helt enkelt ut en tunn kaka av degklutten, fyller den med någon matsked blomkålsfräs och nyper sedan ihop degen till ett knyte som man försiktigt kavlar ut till en kaka igen. Tyvärr är inte detta så enkelt som det låter eftersom fyllningen gör att degen gärna spricker. Min kollega som är från Indien tipsade dock om ett enklare sätt och det är att dela degklumpen i två lika stora kakor, lägga fyllning på den ena och sedan lägga över det andra brödet som ett lock och kavla till de två håller ihop. Stek sedan omedelbart brödet i en upphettad stekpanna som penslats med en aning smör. Men se upp -det går fort! Bröden behöver bara någon minuts stekning på varje sida. Linda in dina parathas i en kökshanduk medan du bakar ut och gräddar de andra så håller de sig mjuka och varma. Ät parathan med dal eller för sig själv tillsammans med lite yoghurt som kryddats med garam masala.

Tyvärr var vi så hungriga att vi inte hade en tanke på fotografering när maten var klar...

No comments: